Bli med og lek da vel!

Noen ganger kan hunden være syk, eller du? Slik at å gå lange turer ikke er mulig. En labradoodle som kjeder seg finner rask egne måter å underholde seg selv på. Da går det fort utover sko, innventar og matavfallet😀.
Å stimulere labradoodlen både fysisk og mentalt er helt nødvendig for å få en lykkelig, velfungerende og veloppdragen hund. Til beste både for deg og hunden!

Her kommer noen forslag til øvelser som du kan gjøre med hunden, i tillegg til å gå tur med dem, selvsagt. Noen ganger trenger vi å ha disse på lur, eller hvorfor ikke kombiner dem med turgåing hele tiden.

 

Noe å tenke på før du starter:

 

- Ta en pause når hunden ser ut til å bli klar og lei.

- Har man en hund som lett blir vill eller hisser opp seg,

   bør man foreta endel roligere øvelser som krever stor konsentrasjon

- Gi hunden belønning i eksakt det øyeblikket den har utført en øvelse korrekt.

- Øvelsene skal ikke være vanskeligere enn at hunden har mulighet til å lykkes.

- La hunden få tid på seg, dette da det er selve utfordringen som tar energien fra den.

- Øk gradvis vanskelighetsgraden.

   En allerede innlært oppgave bruker den minst energi på å utføre.

- Bruk godbiter eller leker som hunden bryr seg tilstrekkelig om.

- Sist men ikke minst: Tålmodighet, tålmodighet !!

   Det tar tid for hunden å forstå hva du vil, og hva det er som belønnes.

 

ØVELSER

 

MAT

Hva med å kaste ut maten dens på plen eller snø? Våt plen, barfrost ...

Da må hunden snuse seg frem til maten og blir godt sliten samtidig.

(Forutsetter selvsagt tørre kuler, evt som ekstra, noe så "forbudt" som kattemat, som jo er små biter). Leverbiter er også fine til dette.

 

SPOR

Skrap noen pølsebiter under skoen, gå rundt å gjem godbiter underveis, for så å la hunde søke dem opp. Drop pølseskrapingen etter hvert og la det bli mer utfordrende.

 

VENT ...

Plasser en godbit rett foran hunden.

Tren opp vent, og versågod.

Det krever enormt med selvbeherskelse, og den blir rimelig sliten hvis du gjentar det noen ganger.

Øk vanskelighetsgraden, ved lengre ventetid, eller hvor du legger gobiten. På nesa til slutt?

Kanskje du kan forlate rommet?

 

Plastboksen

Legg en godbit på gulvet og sett en plastboks eller lignende over. Hunden skal velte rundt boksen for å få tak i godbiten som finnes under. Man kan også variere dette med å legge godbiten i en kasserolle med lokk . Hunden skal kunne fjerne lokket og få tak i "premien". Dette kan spesielt være en fin øvelse for hunder som er følsom for lyder.

 

PLASTFLASKE

Legg maten, eller godbiter i en plastflaske, noen Isteflasker har større åpning, og la hunden jobbe for å få ut godsakene. Husk hørselvern for eier ... he he.

 

LETE ETTER GODBITER

Denne øvelsen er enklest å trene på innendørs, men prøv utendørs også.

Tren på sitt og bli, mens du går og gjemmer godbiten (eller leken). Oppfordre deretter hunden til å lete etter godbit. Hvis den ikke forstår hva den skal gjøre kan du følge med den for å vise, men la i alle fall hunden få muligheten til å jobbe så selvstendig som mulig. De fleste hunder elsker denne leken, og du kan ganske raskt øke vanskelighetsgraden både ved å gjemme flere biter og på vanskeligere plasser. Det er også viktig å bruke ros på riktige plassene her.

 

DEKK OG BLI. SITT OG BLI.

En perfekt anledning til å trene dekk og bli liggende. Og da mener jeg dekk som øvelse, der hunden skal konsentrere seg om å ligge helt i ro. Sitt og bli sittende også såklart.

 

BAKPARTSKONTROLL

En annen veldig artig ting å trene på er bakpartskontroll. Da har du et kanonopplegg for å få på plass en perfekt utgangsstilling.

Sjekk ut kassemetoden: http://www.canis.no/film.php?filmid=62

 

RYGGE

Å rygge er også artig å trene på, både når han er ved foten og fri.

 

TARGET

Kan hunden din lukke igjen skuffer og skapdører, f.eks. på kjøkkenet? Det er gøy å lære inn. Søk info på nettet etter metoder.

 

APPORT

Du kan også trene på apportering av alle slags gjenstander for å få en skikkelig godt generalisert apport. Alt fra små legoklosser til vedkubber. Spor og feltsøk er jo skikkelig gøy, og enda gøyere når hunden kan apportere alle slags gjenstander den finner. Våre hunder bærer ved og henter avisen, så det kan jo være en ekstra bonus å få avisen servert på sengen en søndagsmorgen av din 4-beinte venn!

 

LUKTDISKRIMINERING

Ellers er det morsomt å trene luktdiskriminering. Det er temmelig krevende for hunden og kjempebra for å øve opp hundens mentale utholdenhet, men slettes ikke umulig for deg som trener å få til. Du kan f.eks. begynne å lære hunden å finne kantareller selv om det ikke er heeeelt sesong for det ennå. Kjøp en kurv med kantareller og legg i fryseren så har du til et godt opplegg frem til sesongen. Ta en kantarell og legg den i en fyrstikkeske og legg på gulvet. Så venter man til hunden går og snuser på den, og gir den et halvt sekund til å oppfatte lukten, så klikker man og belønner for det. Da vet hunden at hver gang den kjenner den lukten blir den belønnet.

Man kan gjerne begynne med 2 eller 3 esker helt fra staren av, og belønne hver gang hunden snuser på den med lukt i. Man burde også bruke forskjellige typer esker/beholdere/poser/konvolutter, slik at hunden skjønner at det er lukten, ikke esken.

Neste steg er å ta 5 sjampinjonger og legge de i hver sin fyrstikkeske litt ved siden av kantarellesken. La hunden snuse over alle eksene, og klikk og gi godbit når han lukter på den med kantarellen i. Gjør det lett til å begynne med ved å legge den litt for seg selv og så flytte den gradvis nærmere de andre. Bytt om på eskene og gjenta. Lukten vil sette seg i eskene, så du trenger ikke ha kantarellen i en gang når den har skjønt tegningen, kun putte oppi en ny når den begynner å bomme.  Øk kriteriene gradvis ved å flytte eskene lenger fra hverandre og lenger bort fra hunden, og vent lenger og lenger med å klikke så hunden lærer å fryse ved funn.  Når hunden treffer riktig eske hver gang sier du "dekk" så hunden legger seg før du klikker og belønner. Dette kan du trene på jevnt og trutt utover vinteren våren og sommeren, så har du en kantarellhund til høsten som markerer funn ved å legge seg ned.

Det man må huske på, er at man aldri tar i kantarellene slik at man overfører sin lukt til dem. Bruk plastikkhansker eller pølseklype, så blir det lettere for hunden når du tar øvelsen med deg ut! Da skjønner den at den skal følge kun lukten av kantarellen og ikke en blanding med lukten av deg.

 

Toalettruller

Pappkjernen i toalettruller er fint å ta varte på når man er hundeeier. De blir til kjempefine godteripakker når man klemmer sammen endene og eventuelt teiper sammen. Hunden skal jobbe seg inn til godteriet. Etter hvert kan du jo også her øke vanskelighetsgraden ved å gjemme den og la hunden få søke etter den. To samenteipede pappkrus er også et fint tidsfordriv. For å variere øvelsen kan man knyte dorullpappen eller pappkrusene med en tykk hyssing for så å gjemme boksen under en sofa eller et skap. La hyssingen stikke frem. Hunden forstår fort at den må trekke i snora for å få tak i godbitene.

Kombiner gjerne denne med dagens måltid?

 

Hoppe gjennom armene

Her skal du forme armene til en stor ring som hunden skal hoppe gjennom. Sitt på gulvet og form den ene armen som undersiden på en ring. Med den andre armen lokker du hunden til å hoppe over. Når hunden har fattet poenget så legger du andre armen over og former oversiden på ringen.

 

Sikksakk

I denne øvelsen skal hunden gå mellom dine ben når du går. Du starter ved at hunden sitter på din venstre side. Sett deretter frem høyre fot og lokk hunden til å gå mellom bena for å nå tak i godbiten. Ta så et steg frem og lokk hunden tilbake med venstre hand. Det vil si at høyre hand lokker til høyre og venstre hand lokker til venstre.

Åttetallet

Dette er en variant av forrige øvelse, men litt enklere. Still deg med føttene bredt adskilt. Før godbiten mellom bena og lokk med deg hunden slik at den går rundt føttene i et åttetall.

 

TRIKS

Det finnes jo mange bøker med triks du kan trene inn. Dette er krevende og vil bruke mye energi. De beste bøkene er selvsagt lagt opp slik at vanskelighetsgraden øker.

 

Lykke til.

Husk at du blir sliten selv også (og lykkeligere) så en belønning til deg er også greit.