Klippe, klippe, klippe......

Bakdelen med røytefrie hunder er at de må klippes.
Mange velger å levere hunden sin til hundefrisør - enkelt og greit.
For andre er ikke dette en mulighet - kanskje finnes de ikke på stedet eller kanskje blir det for dyrt.
Da er alternativet å klippe selv. Dersom du har planer om å klippe selv anbefaler jeg at du går til innkjøp av ordentlig utstyr. For hundens og din egen sikkerhet skyld anbefaler jeg også at du anskaffer et klippebord med galge.
Dette sikrer nødvendig kontroll når man klipper i sensitive områder, rundt øyer og i intimsoner.


Du trenger:

·      Elektrisk klippemaskin – jeg anbefaler Andis eller Oster

 • Klippeskjær #10 og #4 som et minimum, eventuelle klippesko
 • Klotang
 • Saks – tynnersaks og vanlig saks (kjøp hundefrisørkvalitet – det lønner seg)
 • Desinfiseringsmiddel for klippeskjær og sakser
 • Sårpulver i tilfellet du er uheldig under kloklippingen

 

  • 1

Bestem deg først for hvor langt hår din labradoodle skal ha. Kort hår er praktisk med tanke på sporty aktiviteter og ganske nødvendig dersom hunden skal jobbe mye i snø. En kortklipt labradoodle krever mindre pelsstell enn en med lengre hår. Lengre hår er utvilsomt det mest sjarmerende, men også mest jobb. Det er uansett viktig å holde ører og øyeområdet rent for å unngå ubehag og infeksjoner. Det er også vanlig å klippe området rundt genitalier og anus kortere av hygieniske årsaker.

Labradoodelen klippes vanligvis hver 8-10 uke.

  • 2

Velg riktig klippeskjær. Jo høyere nummer, jo kortere klipp. For eksempel vil et 10-blad klippe mye kortere enn et 4 –blad. På sommerklippen bruker jeg 4-blad på kroppen, 10-blad i de intime områdene. Jeg bruker også 10-blad på undersiden av ørene – NB: beveg aldri klippemaskinen fra ørespiss og inn – kun fra ørekanal og ut!

I ansiktet bruker jeg tynnersaks rundt øyer samt for å trimme et tykt skjegg. Saksen bruker jeg for å klippe rundt poter, mellom poteputer, skjegg, øyebryn og barter.

  • 3

Start med å klippe fronten av hunden. Start i nakkeområdet og før klippemaskinen bakover mot bakparten av labradoodlen. Klipp alltid med hårene. Dersom du klipper i motsatt retning vil resultatet mest sannsynlig bli ujevnt og hakkete. Det er ikke nødvendig å bruke mye kraft – klippemaskinen skal gjøre hovedjobben for deg!

  • 4

Når du skal klippe beina på labradoodlene din starter du øverst på beinet og jobber deg nedover. Bruk saks til å trimme på utsiden/rundt av poten

  • 5

Bruk saks for å trimme mellom tærne inntil du er så drevet med klippemaskinen at det er trygt. Når du er trygg på å operere klippemaskinen kan du kjøpe klippeskjær som er spesiallaget til dette. Jeg foretrekker å bruke saks. Saksen må alltid posisjoneres horisontalt (flatt) med poteputene – spissen på saksen skal aldri peke rett mot poteputene. Da unngår du skader på hunden. Du vil se at pelsen stikker opp mellom poteputene som små dusker som da er enkle å klippe.

  • 6

Trim håret på underside av ørene – jeg bruker et blad-10 til dette. Vær svært forsiktig, start nær ørekanalen og jobb deg utover i retning av ørespissen. Vær obs på at endene av ørene er svært tynne og det er fort gjort å kutte disse. Jeg kutter også ørene på utsiden med blad-10, samme teknikk, og runder øret pent med saks til slutt. Noen foretrekker å ha håret på ørene lengre – bruk da blad-4 her også.

  • 7

Avslutt med å barbere intimområdene med et kortere blad – jeg bruker blad-10. Vær ekstremt forsiktig i dette området.

Lotta er klar for sin første hårklipp!

Linker til youtube instruksjonsvideoer